Mii de maşini zac de ani buni în parcurile auto ale autorităţilor. Noi sau folosite, autoturisme, dube, camioane sau utilaje, au fost sechestrate de procurori în diverse dosare penale.
Pot fi scoase la vânzare pentru recuperarea prejudiciilor abia după ce instanţele pronunţă sentinţe definitive. Problema este că, în câţiva ani de procese, valoarea oricărei maşini scade foarte mult.
Toate însă ar putea ajunge la vânzare pe internet, şi mult mai repede decât acum, potrivit stiri.TVR.ro. Autorităţile vor să evite devalorizarea şi caută soluţii pentru a valorifica mai repede bunurile confiscate chiar din faza de cercetare penală. În viitorul magazin ANAF de pe internet va fi şi marfa confiscată în diverse alte acţiuni.
Numai în parcurile auto ale Poliţiei de Frontieră sunt 1200 de maşini blocate. În general, au fost folosite pentru săvârşirea unor infracţiuni.
Poliţia Română are şi mai multe maşini confiscate: aproape 2000.
Şeful ANAF consideră că, deşi pare paradoxal, vânzarea cât mai rapidă a unui bun este şi în interesul proprietarului. Rămâne de rezolvat o mare problemă: ce se întâmplă dacă proprietarul, găsit nevinovat de instanţă, nu este de acord cu suma obţinută de ANAF prin vânzarea bunurilor sale.