Prezent la INS, unde ANAF își prezintă bilanțul pe 2015, Dacian Cioloș a vorbit despre procesul de reformă a instituției, dar și despre importanța transparentizării în colectarea banilor de către inspectorii fiscali.
"Sunteți, încă, într-un proces de restructurare și mdoernizare. Este un proces de reformă care trebuie să continue. Această reformare a ANAF trebuie să se clădească pe acei oameni din structură care au înțeles să își facă treaba în mod cinstit, onest, fără să abuzeze de o putere pe care o au, dar fără să închidă ochii atunci când reprezentând o instituție a statului trebuie să fie în măsură să ia decizii și să tranșeze", a declarat Cioloș.
"ANAF trebuie să fie și un partener al mediului economic, al mediului de afaceri pentru că, în general, statul și bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă. Trebuie să învățăm din ce în ce mai mult să fim transparenți și în modul în care colectăm banii contribuabilului, și în modul în care îi cheltuim. În aceeași măsură și noi toți cei care lucrăm în administrația publică avem obligația față de stat, contribuabil să spunem și în ce fel le colectăm aceste taxe și în cel fel le utilizăm", a mai spus Cioloș.
La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, la prezentarea Raportului de Performanță a ANAF pentru anul 2015, că relația dintre ANAF și contribuabili trebuie să fie una de parteneriat în condițiile în care Agenția este instituția care aduce veniturile publice necesare pentru a finanța educația, sănătatea și proiectele de infrastructură, potrivit Agerpres.
"ANAF este instituția care aduce veniturile publice necesare pentru a finanța educația, sănătatea și proiectele de infrastructură. De aceea, trebuie să fie o instituție modernă care lucrează pentru și în favoarea contribuabililor. Reforma ANAF a început, ea trebuie încă continuată și accelerată. Este unul dintre obiectivele mele cheie să asigur un cadru fiscal bugetar adecvat care să ducă la creșterea încrederii mediului de afaceri și stimularea investițiilor dar și la simplificarea fiscalității", a precizat Anca Dragu.
Potrivit ministrului Finanțelor Publice, în prezent se lucrează la introducerea unor sisteme de plată simplificate.
"Dezvoltăm componenta de asistență și încurajăm conformarea voluntară a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se văd. De la începutul anului și până la mijlocul lunii martie încasările bugetare totale au crescut cu 7% în termeni nominali, asta în condițiile unei importante măsuri de relaxare fiscală în frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcăm o creștere a conformării voluntare atât la plată cât și la declarare. Creșterea colectării este condiționată de creșterea transparenței și eficienței banului public. Lucrăm la introducerea unor sisteme simplificate de plată, plata online sau plata cu cardul la ghișeu dar și de declararea taxelor care să încurajeze, de asemenea, conformarea voluntară", a mai arătat Anca Dragu.
Ce spun datele
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat, anul trecut, peste 196 de miliarde de lei, cu 8% mai mult față de 2014, însemnând un plus de 14,26 miliarde de lei.
Prin comparație cu ceilalți ani, potrivit ANAF, în anul 2011 au revenit la buget 157,50 miliarde de lei, în 2012 167,80 de miliarde de lei, în 2013 173,15 miliarde de lei, iar în 2014 182,55 miliarde de lei.
Potrivit ANAF, pentru fiecare 100 de lei virați la buget, s-au cheltuit 1,05 lei, din care 0,98 lei pentru salarii, în 2015.
La capitolul "impozit pe profit", suma colectată a fost de 12,33 miliarde de lei, însemnând 3,06 miliarde de euro, cu 13% mai mult decât în 2014.
În urma scăderii TVA la alimente de la 24% la 9%, veniturile colectate au fost de 57,13 miliarde de lei (12,69 miliarde de euro), cu 12% mai mult decât în 2014.
Veniturile din taxele vamale au totalizat 816 milioane de lei, respectiv 181 milioane de euro, cu 27% mai mult decât suma colectată în 2014.
Deşi bilanțul ANAF este pozitiv, conducerea Fiscului a fost demisă, fiind acuzată de fapte de corupție. Mai exact, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, și fostul vicepreședinte, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, potrivit DNA.