Conform notei de fundamentare, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde lei.
„De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 și nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ. Pe cale de consecință sunt respectate dispozițiile art. 21 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010”, a comunicat Ministerul Finanțelor.
Conform aceleiaşi note de fundamentare, impactul bugetar rezultat din reducerea TVA la alimente BIO de la 9% la 5% va fi de 106 milioane lei.
„În ceea ce privește impactul de runda a doua, determinat de reducerea cotei de TVA, în evaluare s-a considerat că reducerea veniturilor bugetare reprezintă un transfer financiar către agenţii economici datorită cererii în creştere a populaţiei. Surplusul financiar aflat la dispoziţia agenţilor economici a fost partajat în mod egal în crearea de noi locuri de muncă şi investiţii de capital. Veniturile bugetare recuperate în această a doua rundă sunt: 52 milioane lei în 2019, 109 milioane lei în 2020, 117 milioane lei în 2021 şi 126 milioane lei în 2022. Procentul de recuperare se situează astfel la peste 48% din impactul bugetar de runda întâi. Impactul asupra inflaţiei, datorită ponderii reduse a produselor alimentare cu înaltă valoare calitativă în coşul de consum al populaţiei, acesta este nesemnificativ, respectiv o reducere de 0,1%”, informează MFP, citat de hotnews.ro.