Unii experți în boli infecțioase, din America și din lume, susțin că, deși datele din Africa de Sud sunt încurajatoare, în sensul că valul Omicron nu a generat numeroase decese, sunt încurajați de datele din Africa de Sud care arată că recentul său val Omicron nu a fost însoțit de o creștere semnificativă a deceselor, spitalele sunt greu încercate în SUA, astfel că numărul infectărilor ar rămâne relevant.
Experții americani observă și ei că formele mai blânde ale bolii provocate de noua variantă Omicron nu au crescut numărul de decese, dar continuă să pună presiune pe spitale, numărul infectărilor fiind la cote ridicate. De aceea, sunt medici care vorbesc despre schimbarea abordării pentru controlul pandemiei, în special în raportarea datelor COVID-19.
Totuși, în SUA sunt în continuare regiuni în care unitățile medicale sunt copleșite, din cauza persoanelor nevaccinate. În Maryland, de exemplu, cel puțin șase spitale mari aplică un model de lucru pentru situații de urgență, după ce numărul internărilor a crescut cu 50%.
Tocmai din acest motiv, epidemiologi precum Justin Lessler (Universitatea din Carolina de Nord) consideră că bilanțul de infectări este încă important. Mara Aspinali (Universitatea de stat din Arizona) a subliniat că bilanțul influențează maniera de reacție a publicului față de gestionarea pandemiei.
Bilanțurile cazurilor COVID-19 „provoacă multă panică și teamă, dar nu reflectă ceea ce obișnuiau să reflecte ca înainte, adică spitalizările erau în strânsă legătură cu numărul de cazuri”, este de părere medicul Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase și profesor de medicină la Universitatea din California.
SUA au avut în ultima săptămână din 2021 recorduri zilnice de infectări, de peste 580.000 de cazuri noi, record de la începutul pandemiei. Însă, în ultimele două săptămâni, în timp ce numărul cazurilor de COVID-19 în Statele Unite a crescut cu 181%, numărul spitalizărilor a crescut cu 19%, numărul deceselor a scăzut cu 5%.
“Numărul de infectări nu mai reflectă ce reflecta odată, nu mai este corelat cu numărul celor care ajung în spital“, a spus dr. Monica Gandhi.
“Se pare că sunt două motive pentru care Omicron este mai puțin virulent: în decembrie 2021, la nivel de populație avem o imunitate mult mai mare, ca în valurile anterioare, și avem cinci studii care ne arată că noua variantă nu afectează atât de mult plămânii“, potrivit lui Gandhi.
Aceasta spune că, în raportarea datelor COVID-19, departamentele de sănătate ar trebui să adopte aceeași abordare ca și în cazul gripei - raportarea spitalizărilor și deceselor, nu și a cazurilor.
„Astfel că trebuie urmărite datele privind spitalizările și decesele, nu și cifrele referitoare la numărul de cazuri, pentru că, la fel ca în cazul gripei, nu este posibil să se elimine virusul, deci ar trebui să ne concentrăm doar pe severitatea acestuia”, a spus ea.
“Odată ce coronavirusul ajunge endemic, la fel ca gripa, nu poți urmări niciodată toate cazurile, ci boala. Urmărim ce provoacă boala și aduce oamenii în spital“, a mai spus Gandhi, potrivit The Guardian.
O astfel de abordare a fost adoptată și de autoritățile sanitare din provincia canadiană Noua Scoție. “Pentru majoritatea oamenilor, boala va fi ușoară. Acum trebuie să ne concentrăm pe grupurile vulnerabile“, a spus dr. Robert Strang, șeful departamentului de Sănătate.