Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică utilizată pentru a inhiba răspândirea HIV în organism, a declarat profesorul Wu Zhiwei, coautor al noului studiu. de la Universitatea din Nanjing.
Deşi acest tratament extinde într-adevăr speranţa de viaţă a pacienţilor, riscul este să dică și la o rezistenţă semnificativă a virusului la medicamente. De aceea există o nevoie urgentă de a explora noi terapii, a explicat specialistul.
Alpaca şi lama au anticorpi „mai agili” decât oamenii
Animalele din familia cămilelor, care include lama și alpaca, au anticorpi mult mai mici și mai agili decât oamenii, care pot recunoaște și neutraliza mai eficient infecțiile cu HIV. Echipa chineză a izolat mii de nanocorpi CD4 (un tip mai mic şi mai stabil de anticorp) din celule de alpaca, iar unul dintre aceştia, Nb457, a arătat că are potenţialul de a inhiba HIV.
Cercetătorii chinezi au creat o serie de pseudo-virusuri pentru a simula 117 tulpini de HIV, pe care le-au făcut să interacţioneze apoi cu Nb457.
Anticorpul de la Alpaca poate conduce la tratamente noi
HIV suferă mutaţii rapide şi este predispus să dezvolte rezistenţă la medicamente, fapt care duce la o scădere a eficacităţii medicamentelor, a adăugat el.
Noul anticorp descoperit de echipa chineză nu vizează virusul în sine, ci „mânerul” CD4, ceea ce îl face mai puţin susceptibil de a induce rezistenţă la medicamente, şi oferă implicaţii semnificative pentru dezvoltarea unor noi medicamente anti-SIDA şi pentru tratamentul clinic, a explicat acelaşi cercetător chinez.
Studiul a fost publicat recent în revista internaţională Nature Communications.