În cazul ficatului gras alcoolic (steatoză hepatice alcoolică), odată diagnosticată boala, cel mai important pas este renunţarea la alcool. În ceea ce priveşte ficatul gras non-alcoolic, medicii recomandă scăderea în greutate, ceea ce va reduce grăsimea şi inflamaţia ficatului.
Pentru ambele tipuri de ficat gras, câteva schimbări în stilul de viaţă ajută. Cea mai importantă ține de includerea în alimentație a unor alimente cu rol reparator.
Nucile mentin sănătatea ficatului, protejându-l de boli hepatice nealcoolice grase.
Nucile sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc funcţia ficatului şi îl protejează de atacurile radicalilor liberi.
Bogate în acizi grași nesaturați, Vitamina E și acid fenolic, nucile (clasice, caju, pecan, de Macadamia, braziliene), migdalele, alunele de pădure, arahidele și fisticul au diverse beneficii metabolice (scad lipidele din sânge, nivelul tensiunii, apariția diabetului zaharat, mortalitatea cardiovasculară și totală) și hepatice (scad stresul oxidativ).
Oleaginoasele sunt bogate în calorii, aşa că o variantă este să fie consumate cu moderaţie, pe post de gustare. De exemplu, între masa de prânz şi cină, poţi mânca un pumn de nuci.