Urechi-de-lemn! Acesta este un termen care denumeşte fie doar o varietate de ciuperci, fie mai multe tipuri de ciuperci înrudite. Numele şi-l trag de la forma asemănătoare unei urechi. Li se spune urechi de lemn pentru că aceste ciuperci cresc pe lemnul copacilor morţi.
Există urechi-de-lemn albe şi negre. Se folosesc uscate şi necesită înmuiere în apă înainte de a fi gătite. Se clătesc şi se scurg, după care se îndepartează capătul tulpinii, acolo unde au fost ataşate de lemnul arborelui. Mari ca dimensiuni, oarecum tari ca textură, urechile-de-lemn nu au un gust deosebit, dar se menţin crocante şi după gătit şi sunt un ideal înlocuitor al cărnii prin conţinutul de proteine şi energie.
Urechile de lemn, spun specialiştii, ar avea şi proprietăţi medicinale, în special anticoagulante. Acest tip de aliment stimulează capacitatea de imunitate celulară şi are proprietăţi anticancerigene. Se spune că îmbunătăţeşte şi circulaţia sangvină.
Ciupercile urechi-de-lemn sunt populare în bucătăria chineză. Sunt folosite adesea în supe şi tocăniţe şi sunt printre puţinele sau poate chiar singurele ciuperci comestibile care păstrează acelaşi gust şi proaspete şi uscate şi rehidratate. Din punctul de vedere al medicinii tradiţionale chineze, ciuperca urechie-de-lemn albă are o „natură” neutră şi o „aromă” dulce. Medicii naturişti spun că aceasta elimină focul plămânilor, întăreşte funcţia splinei şi a pancreasului, promovează lichidele corporale (yin), creşte energia qi, învigorează sângele, ajută intestinele.
Această ciupercă ajută şi în cazurile de tuse, de menstruaţie neregulată, hipertensiune, intoxicare cu alcool sau constipaţiei. Urechea-de-lemn este recomandată şi la bronşită şi oboseală cronică. Studiile ştiinţifice au arătat că previne arteroscleroza şi ajută la eliminarea aşa-zisului colesterol „rău” din sânge. Are chiar şi efect antitumoral şi luptă cu infecţiile, în special cu cele cronice.
Pentru că sunt bogate în fier, calciu şi fibre, dar sărace în grăsimi, aceste ciuperci sunt ideale pentru persoanele aflate la dietă. Mai mult, urechile-de-lemn abundă in vitamina B-2, recomandată pentru rezistenţă la stres.