„Vă spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi. Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum.
Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a declarat Alexandru Rafila la Știrile TVR.
România se confruntă cu un deficit de personal sanitar după ce zeci de mii de medici și asistente au plecat în statele din vestul UE.