”Toate aceste recomandări ale EMA sunt recomandări, nu sunt obligatorii. În probleme de sănătate publică sau medicamente, fiecare țară este suverană. Ei au spus un punct de vedere, dacă va fi îmbrățisat de statele membre ale UE, vaccinul va reintra în utilizare.
Au spus un punct de vedere științific despre datele după administrarea celor 17 milioane de doze în UE și Marea Britanie.
Faptul că unele țări au oprit vaccinarea cu AstraZeneca a fost o măsură de precauție încât să nu existe comentarii legate de eventuale riscuri privind acest vaccin”, a declarat Rafila.
Despre posibilele riscuri, medicul a precizat că toate vaccinurile și medicamentele au efecte adverse, important fiind însă ca ceel grave să fie reduse. Ținând cont că în țara noastră nu au fost raportate cazuri de coagulare a sângelui, decizia autorităților de a continua vaccinarea a fost una corectă, a mai spus reprezentantul României la OMS.
Medicul recomandă populației să raporteze toate reacțiile adverse semnalate după imunizare.
”Recomandarea EMA include tulburările de coagulare în reacțiile adverse. Urmărirea lor în perioada următoare va genera alte informații care vor fi analizate permanent de Agenția Europeană și de fiecare stat membru.
Când au reacții adverse, oamenii pot raporta acest lucru la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. Există un site dedicat, încurajez toată lumea să facă acest lucru”, a mai spus Rafila.
Citește și: ”Agenția Europeană a Medicamentului a decis: Vaccinul AstraZeneca este SIGUR și EFICIENT”