„Anumite informații spun că această variantă ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. În condițiile în care Delta este de 3-4 ori mai transmisibilă decât Alpha. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială", a precizat ministrul Sănătății, vineri seară, la un post TV.
Întrebat dacă actualele vaccinuri sunt eficiente împotriva noii mutații a tulpinii africane - Omicron, Alexandru Rafila a spus că încă nu există date științifice în acest caz.
„Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți.
Dar în acest moment nu avem informații științifice.
Abia s-a secvențiat și nu putem ști până nu se face un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații, discuții.
Ce trebuie să știm este că această variantă a fost caracterizata genetic si sunt cateva masuri recomandate de OMS - secventieri dese. Și dacă sunt gasite, atunci sa se trimita la banca globală - GISAID unde sunt raportate toate. Așa se poate face o hartă, o mapare a unei eventuale distribuții (a tulpinii respective în lume - n.red.)”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.