”Legătura dintre vaccin și decese poate exista la orice vaccin, nu doar la acesta și nu doar la cel pentru coronavirus. Aceste riscuri există pentru orice medicament. De exemplu, la aspirină au existat astfel de situații. Nu pot fi excluse, dar importantă este frecvența cu care apar. Balanța trebuie să fie net în favoarea beneficiilor.
Lucrurile acestea se întâmplă cu orice medicament, dar nu se discută pentru că sunt folosite de mulți ani”, a explicat Rafila.
Alexandru Rafila recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Ce spune despre concluziile anchetei Agenției Europene a Medicamentului
Medicul a subliniat că multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ca măsură preventivă și că decizia autorităților din România de a continua imunizarea cu acest ser a fost corectă atât timp cât nu au fost raportate cazuri de coagulare a sângelui.
”Trebuie să ne uităm foarte serios care sunt consecințele administrării acestor 17 milioane de doze de vaccin (în UE și Marea Britanie - n.red). În România nu am văzut cazuri de coagulare a sângelui. Decizia autorităților s-a bazat pe acest lucru și cred că a fost corectă.
Cred că și celelalte state vor ține cont de evaluarea EMA și vor continua vaccinarea. În orice prospect al oricărui medicament există reacții adverse, important este ca cele grave să nu fie dese”, a conchis Rafila.
Citește și: ”Agenția Europeană a Medicamentului a decis: Vaccinul AstraZeneca este SIGUR și EFICIENT”