”Firesc. Era atribuția prezidențială, în conformitate cu Constituția si cu legea răspunderii ministeriale, de a da acest aviz pentru persoanele care sunt acuzate pentru fapte penale, săvârșite în cadrul mandatului ministerial și care nu au și cealaltă calitate, precum cea de parlamentar. Este un demers firesc, pe care nu am cum să îl comentez decât așa. Am dat o declarație la postul dumneavostră de televiziune și mi-o mențin în întregime: nu am luat mită, nu am conturi în societăți offshore sau în bănci străine, nu am făcut niciun act de trafic de influență, cu atât mai puțin de spălare de bani, întrucât spălarea de bani este o infracțiune, care este un efect al unei infracțiuni, anterior săvârșite, de corupție și îmi păstrez, în totalitate, acest punct de vedere. De altfel, ceea ce a apărut, din niște denunțuri care au fost publicate și în presa scrisă, audio și video, cred că ați observat, de fapt și în referatul DNA, că nu există fapte de mită, reținute în sarcina mea. În sarcina mea nu s-a reținut că am pretins sau primit foloase materiale, bani sau alte lucruri. Nu există acuze de acest tip, în ceea ce mă privește. Ceea ce vreau să adaug și cred că este un lucru important, este că în fața procurorului DNA, care instrumentează acest caz, aștept să văd acuzele articulate mult mai concret și să vedem dacă există ceva care să poată, într-un fel sau altul, să vizeze vinovăția mea. Așa încât, eu aștept, și este pentru prima dată când sunt de acord cu Traian Băsescu, aștept cât mai rapid să am acest discurs instituțional cu DNA, prin procurorul de caz, pentru a lămuri aceste lucru. Nu am niciun fel de intenție de a amâna, de, cum se zice așa mai colocvial, de a fugi de mâna lungă a legii. Dimpotrivă, sunt un om onest, care și-a clădit o carieră pe cinste și a clădit-o pe principiile dreptului, pe care le predau studenților mei de 33 de ani, despre care, până acum, nu s-a putut spune absolut nimic, care să fie în zona unei răspunderi penale sau de alt tip. Mă deranjează, personal, foarte mult această situație, dar vreau să o lămuresc cât mai repede și am multă încredere că procurorii vor depune, aceeași silință ca și mine, să aflăm adevărul”, a declarat fostul ministru al Educației, Alexandru Athanasiu.
Întrebat dacă are încredere în justiția din România, fostul ministru al Educației, Alexandru Athanasiu a precizat că ”a vorbi de justiție, dacă ai încredere într-o abstractiune, nu este foarte coerent”, specificând că are ”încredere în oamenii care distribuie justiția în România, în diferite faze de realizare a ei”, în contextul în care, mulți care activează, în acest sector, i-au fost studenți.
”Justiția e un concept, o noțiune. A vorbi de justiție, dacă ai încredere într-o abstractiune, nu este foarte coerent. Noi trebuie să avem încredere în legislația care reglementează justiția, deci legile să ofere mijloace potrivite înfăptuirii dreptății, iar pe de altă parte, să avem încredere în oamenii care sunt investiti cu funcțiuni de procurori, de judecători, în cadrul acestei puteri care se numește justiția. În principiu, am încredere în oamenii care distribuie justiția în România, în diferite faze de realizare a ei, pentru că, unu, mulți mi-au fost studenți și ar înseamna, dacă as spune contrariul, că eu am eșuat ca profesor al lor. Ar fi un eșec profesional și moral. Pe de altă parte, aștept, cum vă spuneam, să văd cum se va desfășura întâlnirea mea, prima mea întâlnire, cu procurorul de caz. A spune astăzi dacă am sau nu încredere în justiție, ar fi un răspuns lipsit de obiect. De șase ani nu mai sunt în politica activă, ca să vă dau un răspuns partizan, legat de cine câștigă, cine pierde. Eu cred că este o anchetă binevenită, în România, în general, sunt suspiciuni și dovezi clare că averea publică a fost de multe ori prăduită, dar asta e realitatea. Este foarte bine că se cercetează aceste lucruri, este foarte bine să se stabilească corect cine răspunde (...) nu pornesc din start că, având în vedere amploarea cazului, toți oamenii pe care îi numesc, sunt toti vinovați. N-aș vrea să ne întoarcem la așa-numita ”justiția liniară”. Fiecare dintre cei suspectați vine cu istoria lui, cu faptele lui, care trebuie judecate individual, concret și corect”, a mai spus Alexandru Athanasiu.