Reprezentanţii României şi Ucrainei care au analizat situaţia de pe cele două maluri ale Dunării au încheiat un protocol de distrugere a celor două mine într-o zonă a braţului Chilia în care nu va fi pusă sub pericol activitatea umană, astfel că mina descoperită pe malul ucrainean a fost transportată în condiţii de siguranţă de la kilometrul 94, unde a fost găsită, la kilometrul 99 al fluviului, pe malul ucrainean.
"În urma procedurilor efectuate, scafandrii EOD români au neutralizat mina de pe partea românească, iar specialiştii ucraineni pe cea de pe partea ucraineană a frontierei, în condiţii de siguranţă, fiind asigurată libertatea de navigaţie pe braţul Chilia", se arată în sursa citată.
Potrviti oficialilor Forțelor Navale Române, prima mină a plutit în derivă pe Brațul Chilia al Dunării și, în prezent, se află la kilometrul 94 pe malul ucrainean, iar a doua mină este în derivă în zona malului românesc la kilometrul 99. Pentru anihilare au fost trimişţi scafandrii EOD ai Forțelor Navale, specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre".
În timpul celui de al doilea război mondial, în zonă a fost baraj de mine pentru navele care treceau pe brațul Chilia al Deltei Dunării. Este insă o zonă populată, cu mulți localnici, pe ambele maluri, iar autoritatile au luat masuri de sigurantă. În urmă cu trei ani, acolo a mai fost descoperită o mină, obiectul metalic fiind ecuperat din apă si detonat de Armată.