Unii dintre noi se nasc cu un ficat cu probleme, în vreme ce alţii au probleme cu ficatul din cauza unui regim alimentar neadecvat, consumului excesiv de alcool, abuzului de substanţe nocive, iar unele dereglări se pot întâmpla în urma contactării unor viruşi.
Datorită importanţei deosebite a ficatului în buna funcţionare a organismului şi a vieţii în general, este foarte important să recunoşti la timp simptomele unei boli a ficatului şi să consulţi un medic.
Pielea devine gălbuie
Unul dintre semnele care prevestec o boală a ficatului este schimbarea rapidă a culorii pielii. Ar putea fi vorba despre pierderea culorii naturală a pielii, care devine palidă, gălbuie.
Unghiile de la mâini sau vârfurile degetelor se pot îngălbeni, iar motivul este că ficatul nu elimină toxinele aşa cum ar trebui, iar bilirubină începe să se acumuleze sub piele.
Mâncărimi ale pielii şi hipersenzitivitate
Un semn timpuriu al unei boli a ficatului poate fi mâncărimea -uneori sportită- a pielii, care se poate înrăutăţi cu timpul. Dacă pielea este sensibilă la o simplă atingere şi se inflamează uşor, poate fi din cauza unei probleme a ficatului. Hidratarea sau îngrijirea regulată cu ajutorul produselor cosmetice te pot ajuta să scapi de disconfort, dar e necesar să fii consultat de un medic.
Schimbări în urină şi scaun
În unele cazuri de boli ale ficatului, urina poate deveni mai închisă la culoare. Multe persoane consideră asta un semn al deshidratării, însă dacă după consumarea cantităţilor adecvate de lichide urină nu revine la culoarea şi textura normale, s-ar putea să existe o problemă la ficat.
Unii pacienţi cu simptome incipiente la ficat au observat o schimbare în aspectul scaunului, care poate fi pal, cu sânge sau foarte închis la culoare.
Sursa: secretele.com