Potrivit unui studiu publicat în 2011, doar aproximativ două astfel de fenomene apar pe an. Aceste furtuni puternice au loc de obicei în lunile septembrie şi octombrie, când temperaturile la suprafaţa apei din Marea Mediterană sunt încă destul de calde, deşi pot apărea în orice moment al anului.
Furtuna a provocat inundaţii în Tunisia şi Libia în ultimele zile, înainte de a se deplasa spre nord de Marea Mediterană spre Europa.
De-a lungul mării, furtuna poate avea trăsături asemănătoare furtunilor tropicale, asociate în mod obişnuit cu uraganele, cum ar fi vânturile puternice şi chiar un ochi în centrul său.
Se aşteaptă ca aceasta să se deplaseze încet spre insula Creta şi în sudul Greciei, înainte de a creşte viteza şi de a ajunge duminică în vestul Turciei.
Mai multe zone din Grecia şi Turcia vor fi lovite de ploi abundente şi de vânturi puternice.
În insula Creta şi în alte insule din sudul Greciei, ar putea cădea ploi de 40-60 de litri/mp, ceea ce ar putea duce la inundaţii, în timp ce în oraşe precum Izmir dn Turcia şi Kalamata din Grecia, s-ar putea înregistra între 20 şi 30 de litri/mp.
Din fericire, furtuna va fi probabil îndepărtată de curenţii de aer şi nu va ajunge în sud-estul Europei, ceea ce va limita cantitatea de inundaţii.
Uraganul este aşteptat să ajungă la forma sa deplină vineri, în largul coastei siciliene, în special în provinciile Siracuza, Catania şi Calabria, anunţă publicaţia italiană Il Messaggero.
Școli închise și ambarcațiuni ancorate în unele zone din Grecia din cauza vremii severe
Rafalele puternice de vânt, care însoțesc un front atmosferic rece, au continuat să măture Grecia vineri, vremea severă determinând închiderea școlilor și ancorarea ambarcațiunilor în mai multe regiuni ale țării, relatează agenția elenă de știri AMNA, citată de Xinhua.
Frontul rece care s-a abătut asupra Greciei începând de marți a perturbat programul de circulație al feriboturilor și trenurilor și a provocat întreruperi sporadice ale furnizării energiei electrice din cauza arborilor căzuți pe liniile de înaltă tensiune.
Autoritățile au dispus închiderea școlilor în Attica și în mai multe insule din Marea Egee, ca măsură de precauție.
Meteorologii au emis avertizări privind evoluția unui ciclon rar pentru Grecia mediteraneană, care va afecta vineri partea de vest a țării și va înainta sâmbătă către zona centrală.
Autoritățile au îndemnat populația să rămână vigilentă pentru a nu fi surprinsă de fenomenele de vreme extremă și au recomandat evitarea călătoriilor nenecesare.
Potrivit prognozelor emise de Observatorul Național din Atena, rafalele de vânt ar putea atinge gradul 12 pe scara Beaufort, iar în Marea Egee s-ar putea forma valuri de până la 11 metri înălțime.
Serviciile de urgență sunt în alertă de inundații, în special în regiunile din Attica, recent afectate de incendii, precizează Xinhua.
"Fenomenele se vor agrava vineri și se vor propaga în toată țara, în special în nord", unde temperatura va scădea până la 10 grade Celsius, mult sub media anuală a acestui anotimp", au avertizat săptămâna aceasta meteorologii eleni.