Ambasada SUA. Autorităţile americane şi chineze anchetează în prezent asupra cazului acestei persoane, la post în metropola Canton (sud). Ea suferă de un traumatism cranio-cerebral uşor, potrivit purtătoarei de cuvânt a ambasadei, Jinnie Lee.
Alerta medicală a fost trimisă prin e-mail cetăţenilor americani care locuiesc în China. Ambasada SUA susţine că nu cunoaşte cauza simptomelor şi nici dacă au fost înregistrate alte cazuri în această ţară.
SUA au anunţat anul trecut că 24 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor aflaţi la post în Cuba au suferit "atacuri acustice" misterioase. Acestea le-ar fi provocat pierderi de auz, probleme cognitive şi de somn. Canada a informat la rândul său despre 10 persoane afectate de probleme similare.
"La ora actuală, nu putem lega (acest incident din China) de ceea ce s-a întâmplat la Havana, însă studiem toate posibilităţile", a declarat la Beijing un responsabil al ambasadei americane, sub protecţia anonimatului.
Angajatul vizat "a acuzat recent senzaţii de zgomot şi de presiune uşoare, difuze, însă anormale", se poate citi în alerta medicală.
Potrivit lui Jinnie Lee, angajatul a acuzat "diverse simptome fizice" între sfârşitul lui 2017 şi aprilie 2018. Revenit în SUA, el a fost diagnosticat la 18 mai cu un traumatism cranio-cerebral uşor. "Departamentul de Stat tratează acest incident cu seriozitate şi încearcă să determine cauzele şi efectele incidentului. Guvernul chinez ne-a asigurat că a demarat la rândul său o anchetă şi că a luat măsuri adecvate", a precizat Lee.
În privinţa cazurilor din Cuba, Washingtonul a denunţat iniţial atacuri acustice. Însă ulterior unele mass-media au informat că FBI nu a putut stabili cu certitudine cauza acestor probleme. Oficiali din Departamentul de Stat au insistat cu toate acestea asupra faptului că indiciile converg în continuare către un atac.
SUA consideră vinovate autorităţile cubaneze, cel puţin pentru faptul că nu au fost în măsură să garanteze securitatea diplomaţilor. Havana dezminte orice implicare.