Ministerul rus al Apărării anunță că inundațiile din Herson ar putea duce la apariția unor boli periculoase transmise de țânțari. Printre virusurile contactate ar putea fi și West Nile. Plaja din Odesa au fost închisă după ce autoritățile au găsit salmonella, E.Colli, larve, paraziți și bacterii periculoase în apa Mării Negre.
Persoanele infectate cu virusul West Nile prezimtă simptome de vărsături, dezorientare, tremurat, convulsii și vizibilitate redusă, toate în primele 14 zile. Mai rare, dar mult mai grave sunt paraliziile, pierderea simțurilor sau chiar moartea.
Țânțarii pot contacta virusul de la alte păsări și îl pot transmite în câteva secunde după ce înțeapă oamenii.
Anul trecut, în Statele Unite, 90 de persoane și-au pierdut viața la peste 1.100 de cazuri de bolnavi infectați cu West Nile.
Distrugerea barajului de la Kahovka din Ucraina devine un pericol real pentru milioane de oameni.
„Asta este cea mai cunoscută plajă din Odesa. Aici, la peste 100 de kilometri din Herson, a ajuns acoperișul unei case. O adevărată catastrofă în Marea Neagră”, a spus un localnic.
Coasta Ucrainei a ajuns o groapă de gunoi și un cimitir de animale. Solvenții periculoși, cadavrele și alte resturi chimice se văd cu ochiul liber pe plajele din Odesa, iar unii ucraineni ignoră riscurile și intră să înoate în mare.
În amonte de barajul distrus, râul Nipru aproape că a secat. Zeci de mii de pești putrezesc în lumina soarelui după ce apele s-au retras. Mediul dezastruos este favorabil pentru dezvoltarea viermilor, transmit specialiștii.
În România, cei de la Institutul Național de Sănătate Publică transmit că verifică apa zilnic. Apele toxice nu vor ajunge și pe plajele noastre pentru că forța Dunării va împinge curenții periculoși în larg, mai spun aceștia.