În cele două localități, masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice pentru toate persoanele de peste cinci ani, iar unitățile de învățământ vor desfășura cursuri doar online în cele 14 zile.
Vor fi interzise evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. De asemenea, se vor închide cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concertere, restaurantele, barurile, cafenelele, inclusiv terasele. Autoritățile au decis și interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc și a structurilor de primire turistică.
Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maximum 20 de persoane.
Autoritățile au impus și restricții de circulație. În localitățile carantinate va fi permisă intrarea/ieșirea persoanelor care merg la serviciu, al celor care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare și pentru deplasări din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie. De asemenea, va fi permisă intrarea/ieșirea pentru urgențe medicale și pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia.
Persoanele vizate de excepțiile privind deplasările în și din zonele carantinate trebuie să prezinte autorităților competente o legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.
Toți medicii de familie din cele două localități au obligația să monitorizeze, din punct de vedere medical, toate persoanele izolate la domiciliu și să asigure asistență, în mod special femeilor gravide, persoanelor în program de hemodializă, pacienților oncologici, etc.
Autoritățile publice locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor, iar deținătorii de rețele de utilități au obligația să asigure funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice.
Autoritățile publice locale mai au obligația să asigurare continuității aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței, informează realitateadeneamt.net
De la începutul epidemiei, în județul Neamț au fost confirmate 4.928 de cazuri de Covid-19 și 82 de decese. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns, marți, la 1.67.