„Era inevitabil să ne întoarcem în zona portocalie. Și dacă nu suntem atenți, în zona roșie. Imaginile văzute în Campania și în toată Italia îți dau fiori. E o relaxare totală. În diminețile de duminică mii de băieți pe falezele orașelor, majoritatea fără măști, controalele serale practic inexistente, câte un oraș mare din Campania abandonat în voia sorții”, a avertizat, vineri seară, Vincenzo de Luca.
Potrivit ordonanței emise de ministrul Sănătății, regiunile Campania, Emilia Romagna și Molise trec în zona portocalie. Astfel, de duminică, regiunile din zona portocalie vor fi Abruzzo, Liguria, PA Bolzano, PA Trento, Toscana, Umbria, Campania, Emilia Romagna și Molise.
În zona galbenă vor fi Basilicata, Calabria, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Piemont, Puglia, Sardinia, Sicilia, Valle Aosta și Veneto.
La ora actuală, doar cinci din cele 20 de regiuni, între care Toscana şi Umbria în centru, sunt 'portocalii', în timp ce restul Italiei este în categoria 'galben'.
Care sunt noile reguli impuse de Guvernul italian
Noile restricții implică închiderea barurilor şi restaurantelor, care pot rămâne deschise până la 17:00 GMT în regiunile 'galbene'.
De asemenea, sunt instituite restricţii suplimentare de călătorie, persoanele din regiunile 'portocalii' nu pot părăsi localitatea de reşedinţă, cu excepţia motivelor profesionale sau în caz de urgenţă.
Cu toate acestea, unele carantine locale au fost instituite în zonele afectate de variante mai contagioase ale coronavirusului.
"O mai mare transmisibilitate a variantelor impune aplicarea rapidă a restricţiilor atunci când este necesar", a anunțat joi think tank-ul din domeniul sănătăţii GIMBE, care a îndemnat Italia să intensifice activitatea de secvenţiere a virusului.
Italia a fost prima ţară europeană puternic afectată de pandemia de COVID-19 în urmă cu un an, înregistrând peste 95.000 de decese asociate COVID-19.
Noul premier Mario Draghi a promis să folosească "toate mijloacele" în lupta împotriva pandemiei, începând cu un program de vaccinare mai rapid de îndată ce mai multe vaccinuri vor fi disponibile.
Până acum, în Italia doar aproximativ 1,3 milioane de persoane au primit cele două doze de vaccin necesare imunizării, dintr-o populaţie totală de aproximativ 60 de milioane.
Potrivit ultimului bilanț coronavirus, de la începutul epidemiei de acum un an, s-au îmbolnăvit peste 2,78 de milioane de italieni, dintre care au murit 95.235. În ultimele 24 de ore numărul infectărilor a depășit 15.400, numărul celor care au murit fiind 348.