„Am cazut de acord asupra tuturor condițiilor, fie că e vorba de formula guvernului, monocolor, fie zona economică.
Concluzia e că impreuna cu colegii mei ne vom prezenta in fata Biroului executiv ALDE unde vom susține să votăm în favoarea guvernului Orban. Aceasta e propunerea pe care o facem Biroului Executiv”, a declarat Tăriceanu la ieșirea de la negocierilor cu PNL pentru formarea Guvernului.
„Discuțiile de azi au fost clarificatoare. Nu votam pe acordarea unui cec in alb, am discutat si am convenit.
Vom avea și un acord scris al acestor condiționalități”, a mai spus liderul ALDE.
„ALDE a spus clar și fără echivoc ca nu dorim sa intrăm la guvernare. (...) Pentru ieșirea din criza e cea mai buna formula, a unui guvern monococolor”, a precizat Tăriceanu.
Despre acordul pe care îl va semna cu PNL, Tăriceanu nu a oferit însă detalii despre cele 12 condiții formulate.
Chestionat despre Secția specială pentru investigarea magistraților, a afirmat că s-a convenit că „este scris negru pe alb că reformele, modificările în justiție nu se vor face decât prin dezbatere în Parlament și nu prin OUG; această secție nu a funcționat bine în subordinea DNA, această secție trebuie să fie independentă și nu mai trebuie folosită ca șantaj și presiune asupra magistraților”.
Referitor la sprijinul ALDE la votul din Parlament al noului guvern, a anunțat că „în momentul de față sunt 5 de parlamentari, sunt 25 de voturi certe”.
Despre posibilitatea ca votul pentru învestirea noului Guvern să fie tergiversat până după alegerile prezidențiale, Tăriceanu a declarat că „exista niste riscuri, fara indoiala, pentru ca negocierile cu celelalte partide nu s-au incheiat. Nu stiu ce pozitii vor adopta celelalte partide”.
„Domnul Orban m-a anuntat ca joi doreste se depuna in Parlament lista guvernului si programul de guvernare. Pana atunci, sigur, eu apreciez ca niste riscuri exista”, a zis Tăriceanu, întrebat dacă există riscul să se repete situația din 2009 când guvernul a fost votat abia după prezidențiale.