In ianuarie 1954, cu un an inaintea mortii sale, Albert Einstein i-a trimis o scrisoare filosofului Erik Gutkind, dupa ce ii citise cartea "Alege viata: Chemarea biblica la revolta", scrisa in 1952, scrie avocatnet.ro.
Epistola a fost necunoscuta mai bine de 50 de ani si a aparut in spatiul public abia in 2008, cand a fost vanduta pentru prima oara cu suma de 170.000 de lire sterline. Patru ani mai tarziu, in octombrie 2012, ea a fost scoasa din nou la licitatie, fiind adjudecata pentru trei milioane de dolari de un cumparator care a preferat sa ramana anonim.
In aceasta scrisoare Einstein si-a facut publice opiniile sale despre religie, clarificand, de data asta fara urma de indoiala, modul in care omul de stiinta se raporteaza la ea.
Iata textul scrisorii:
Princeton, 3.1.1954
Domnule Gutkind,
Inspirat de sugestiile repetate ale lui Brouwer, am citit cartea dumneavoastra si va multumesc ca mi-ati imprumutat-o. Avem multe in comun in ceea ce priveste atitudinea fata de viata si fata de oameni. Idealul dumneavoastra personal, care lupta pentru eliberarea dorintelor orientate catre sine si pentru construirea unei vieti nobile, cu accent pe elementul pur uman ne uneste si arata ca avem acea „atitudine americana”.
Cu toate acestea, fara sugestia lui Brouwer, nu cred ca v-as fi citit niciodata cartea pentru ca este scrisa intr-un limbaj care imi este inaccesibil. Cuvantul Dumnezeu nu reprezinta pentru mine decat o expresie si un produs al slabiciunii umane. Biblia este pentru mine o colectie de legende onorabile, dar primitive si copilaresti. Nici o interpretare, oricat de subtila ar fi ea, nu-mi poate schimba aceasta perceptie. Pentru mine, religia evreiasca, la fel ca toate celelalte religii, este o intrupare a celor mai copilaresti superstitii. Si evreii, popor din care fac parte si eu, nu sunt mai presus decat alti oameni. In ceea ce priveste experienta mea cu alte grupuri de oameni, nici ele nu sunt mai bune decat altele, desi sunt protejate de cele mai rele cancere printr-o lipsa de putere. Nu vad nimic altceva special la ele decat asta.
Gasesc dureros faptul ca dumneavoastra pretindeti o pozitie privilegiata si ca incercati sa aparati aceasta pozitie prin zidurile mandriei. Ca om, pretindeti, ca sa spun asa, o dispensa de la cauzalitatea acceptata, iar ca evreu, de la monoteism. Dar o cauzalitate limitata nu mai este deloc cauzalitate, asa cum minunatul Spinoza a recunoscut...
Chiar daca am prezentat diferentele dintre convingerile noastre intelectuale, imi este totusi clar ca suntem apropiati in privinta altor lucruri esentiale (in evaluarea comportamentului uman, de exemplu). Cred ca ne-am intelege destul de bine daca am purta o discutie pe marginea unor lucruri concrete.
Cu multumiri prietenoase si cele mai bune urari,
Al dumneavoastra,
A. Einstein