„Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”, a afirmat dr. Alexandru Rafila, la un post TV, întrebat despre raportul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, care analiza situaţia epidemiologică din Uniunea Europeană şi Marea Britanie și din care a reieșit că România este în top când vine vorba de răspândirea epidemiei de COVID-19.
„Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților. Cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie”, a mai spus Rafila.
Conform reprezentantului României la OMS, nu putem spune că păstrăm măsurile de protecție o lună – două și apoi lucrurile intră în normal.
Potrivit noilor date publicate de ECDC, luni, 17 august, rata de infectare a mai crescut peste 60 și în alte două țări europene, astfel că România este cotată, pe un al treilea loc în UE, cu o rată de infectare de 89, dar cu cea mai mare rată de mortalitate COVID-19 - 3.0, la suta de mii de locuitori, în comparație cu celelalte țări europene, in ultimele 14 zile. O rată de infectare mai mare decât a României are Spania - 115,7 și Luxemburg, cea mai mare - 121,2, alături de niveluri ridicate, dar mai mici decât în cazul țării noastre: Belgia - 65,8 și Malta - 87,1.
Din raportul publicat la sfârșitul săptămânii trecute de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care analizează situaţia epidemiologică din Uniunea Europeană şi Marea Britanie, a reieșit că România este în top trei al răspândirii epidemiei de COVID-19.
Potrivit situației prezentate de ECDC, rata de infectare la suta de mii de locuitori a fost mai mare de 60 în Spania - 60,2, România - 79,4 și Luxemburg - 209,5, astfel că România era pe al doilea loc, după Luxemburg.
Țara noastră se află pe un trend ascendent al evoluției epidemiei de coronavirus de două luni de zile, din 1 iunie, la două săptămâni de la prima relaxare și ieșire din starea de urgență. Până luni, 17 august, în România au fost confirmate 71.194 de cazuri cu infecție COVID-19. De asemenea, au fost confirmate încă 733 de îmbolnăviri și 38 de decese în ultimele 24 de ore. La Terapie Intensivă, situația este, în continuare, alarmantă: 497 de persoane sunt internate, în stare gravă, potrivit bilanțului prezentat de autorități.