Numărul Telverde este 0800.500.550. Linia telefonică a fost lansată de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Reprezentanţa UNICEF în România.
La acest număr de telefon pot suna și angajaţii DGASPC-urilor şi ai centrelor rezidenţiale pentru a afla informaţii suplimentare sau ghidaj în anumite situaţii legate de pandemie. Aceștia pot beneficia, de asemenea, de suport psiho-social şi emoţional pentru a răspunde provocărilor din activitatea de zi cu zi.
Într-un comunciat, UNICEF a transmis că linia telefonică era necesară în contextul pandemiei de Covid-19 pentru a reduce sentimentul de nesiguranţă al copiilor şi adulţilor din centre, pentru a le oferi consiliere şi asistenţă psiho-socială, consiliere juridică, dar şi pentru a preveni şi identifica eventualele provocări şi abuzuri cărora le pot cădea victime. Organizația precizează că, în cele mai multe cazuri, adulții care sună o fac din nevoia de a fi ascultați, pentru a primi încurajare sau informaţii referitoare la pandemie. Problemele semnalate de aceștia vizează sistemul şi interacţiunea cu personalul centrelor, administrarea medicamentelor, condițiile de cazare, alimentația și lipsa activității. Unii dintre beneficiari au reclamat și faptul că au fost amenințati de angajați în legătură cu apelarea liniei Telverde.
Potrivit ANDPDCA, la finalul lunii iunie, 14.865 de copii erau beneficiari ai serviciilor de tip rezidenţial. Dintre aceştia, 11.741 sunt copii aflaţi în centre rezidenţiale publice, iar 3.124 în centre private. Cei mai mulţi, respectiv 6.194, au între 14 şi 17 ani. 3.819 au între 10 şi 13 ani, iar 2.537 au peste 18 ani.
În privința adulților cu dizabilități, 17.500 beneficiau, în martie, de servicii rezidenţiale publice. În țară există 444 de astfel de servicii rezidenţiale, respectiv centre sau locuinţe protejate, informează Agerpres.