Distribuţia pe orizontală a căldurii, care presupune contorizarea individuală, se aplică în tot mai multe oraşe. Conducerea Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat susţine că este o soluţie mai bună decât repartitoarele, cu condiţia ca închiderea caloriferelor să nu mai fie permisă.
După isteria provocată de anunţul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice că va iniţia o lege care să interzică închiderea caloriferelor, iată că şi Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat solicită acelaşi lucru.
Soluţia la scandalul interminabil provocat de repartitoare pare să fie distribuţia pe orizontală, care înseamnă o racordare individuală la reţeaua de termoficare, aplicată în tot mai multe localităţi din ţară. "În Timişoara, distribuţia orizontală a început să se facă pe cheltuiala primăriei. Este un avantaj în sensul că poţi să individualizezi consumul, adică să-l măsori; prin repartitoare nu-l măsori, ci doar faci o repartiţie. Problema este că trebuie legiferată regula ca nimeni să nu aibă voie să închidă complet căldura, să asigure o temperatură minimă ca să nu le creeze probleme vecinilor. Atunci când cineva pleacă şi închide robinetul, ceilalţi suferă din cauza lui, pentru că au pereţii reci şi trebuie să consume mai mult", ne-a declarat Petru Olariu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Paranoia acuzaţiilor Gabriel Ignat, directorul general Electrocentrale Bucureşti Elcen, susţine că "distribuţia pe orizontală este mult mai avantajoasă decât repartitoarele". "Racordurile separate se vor face pentru apă caldă şi căldură, iar asta înseamnă în jur de 1.000 de lei de apartament, dar cheltuielile astea se împart, de obicei, cu distribuitorul sau cu primăria, pentru că beneficiile sunt de ambele părţi.
Citeste continuarea aici