Uite care sunt părţile toxice ale alimentelor.
Sâmburii de măr
Sâmburii de măr conţin amigdalina, un compus pe bază de cianură şi de glucoză. Amigdalina se găseşte în cantitatea foarte mică, de 0,6 mg pentru un sâmbure, iar doza letală este între 50 şi 90 mg. Asta înseamna în jur de 100 de sâmburi de mere. În plus, sâmburii de măr sunt înveliţi în celuloză, pe care nu o digerăm şi care acţionează ca o barieră protectoare contra acestei molecule toxice.
Ciupercile (chiar şi cele comestibile)
Ciupercile sunt foarte apreciate în bucătăria din întreaga lume. Anumite persoane însa le digeră greu, iar ştiinţa le dă dreptate. Şi anumite tipuri de ciuperci comestibile conţin substanţe potenţial toxice, cum ar fi hidrazina. Acest compus toxic dispare dacă ciupercile sunt gătite suficient. Tot din cauza hidrazinei nu trebuie sa folosesti apa în care au fiert ciupercile.
Sâmburii de cireşe şi de caise
În sâmburii de caise şi de cireşe se găseşte amigdalina, cunoscută şi ca vitamina B 17, chiar dacă nu este o vitamină. Există şi experţi care spun că amigdalina poate avea un efect benefic asupra tumorilor maligne, dacă este folosită în mod corect. Dacă vrei, poţi consuma sâmburi de caise, dar în cantităţi reduse.
Fasolea
Ca să faci fasole, trebuie să o pui la înmuiat mai multe ore. Asta nu doar ca să fiarba mai usor, ci şi ca să se poată elimina fitohemaglutina, un compus ce poate provoca tulburări stoamacale grave.
Migdalele amare
Dacă ţi s-a intamplat să mesteci o migdala amară, sigur ai scuipat-o şi bine ai făcut. Efectul toxic, evidenţiat şi de gustul amar, este provocat de amigdalina în combinaţie cu emulsina. Sunt suficiente 20 de migdale amare pentru a ucide un adult. Iar pentru un copil, jumătate din această cantitate. Aşa că, rămâi la migdalele dulci.
Citeşte mai mult pe curademiere.ro