Infecţia cu tulpina Delta în cazurile identificate în România se manifestă la fel ca în cazul tulpinii britanice care a generat valul 3 al pandemiei, doar că varianta indiană este mai contagioasă, arată dr. Adrian Marinescu. De aceea, medicul e de părere că, din toamnă, vom afla dacă este nevoie de administrarea unei a treia doze din actualele seruri anti-COVID, scrie adevarul.ro.
Pe de altă parte, prof. Răzvan Cherecheş atrage atenţia că infecţiozitatea crescută a tulpinii Delta ridică pragul de imunizare în grup la peste 80%, în condiţiile în care în România nici un sfert din populaţie nu este vaccinată cu schema completă.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş“ din Capitală, e de părere că, în viitorul apropiat, vaccinurile anti-COVID vor fi singura armă împotriva pandemiei şi vor fi administrate periodic, precum vaccinurile antigripale.
"Suntem protejaţi (n.r. - de varianta Delta) într-o măsură destul de mare, poate nu exact ca pentru varianta din Marea Britanie (n.r. - Alfa), dar e un procent important. E o şansă mare să nu ne infectăm, iar dacă totuşi o facem, va fi o formă uşoară, care să nu presupună spitalizare şi care să nu ne pună viaţa în pericol. În al doilea rând, riscul de a transmite e categoric mai mic, lucru demonstrat prin studii ample. În al treilea rând, dacă obţinem o vaccinare extinsă la nivelul populaţiei, la un moment dat virusul SARS-CoV-2 va dispărea din populaţie. Este modalitatea prin care închidem pandemia. Nu o închidem precum o uşă, e clar că nu aşa se întâmplă. Dar vom scurta intervalul de timp şi vom transforma (n.r. - virusul în aşa fel încât) vom putea discuta despre COVID-19 ca despre un «guturai»", a declarat dr. Adrian Marinescu, la un post TV.