Este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi din istoria de peste o sută de ani a acestui premiu, recordul fiind înregistrat în anul 2016, când au fost 376 de candidaţi.
Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel, magnatul suedez care a instituit premiile ce-i poartă numele, la Premiul Nobel pentru Pace pot candida profesori universitari, parlamentari, foşti membri ai tribunalelor internaţionale şi alte personalităţi.
Identitatea candidaţilor poate fi cunoscută numai dacă aceştia aleg să-şi anunţe public candidatura, conform practicii Comitetului Nobel numele candidaţilor fiind publicate abia după 50 de ani de la ediţia dintr-un anumit an.
Astfel, luni a fost anunţată candidatura comună la ediţia din acest an a trei activişti saudiţi pentru drepturile omului, Loujain al-Hathloul, Abdullah al-Hamid şi Nassima al-Sada, candidatură impulsionată de către trei deputate norvegiene.
Premiile Nobel sunt anunţate la începutul lunii octombrie şi decernate în fiecare an pe 10 decembrie, data morţii fondatorului lor, în cadrul a două ceremonii, la Oslo cea a Nobelului pentru Pace şi la Stockholm pentru celelalte cinci premii Nobel.
Anul trecut, Nobelul pentru Pace a fost acordat medicului congolez Denis Mukwege şi activistei yazidi Nadia Murad pentru ''eforturile lor împotriva violenţei sexuale ca armă de război în conflicte''.