Primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi autorizate cel mai târziu la începutul anului viitor, a anunţat luni Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA)
Este dificil de apreciat un termen pentru autorizarea unui vaccin, pentru că sunt încă etape de parcurs şi date la care se lucrează, este greu de apreciat când va putea fi autorizat un vaccin, precizează EMA într-un comunicat de presă.
Cel mai optimist termen este sfârşitul acestui an, precizează EMA pentru AFP.
Săptămâna trecută, agenţia europeană a medicamentelor a implementat o procedură accelerată care permite examinarea datelor privire la siguranţa şi eficienţa vaccinurilor pe măsură ce acestea apar – înainte ca producătorul să depună o cerere oficială de autorizare.
După autorizarea unui vaccin, Comisia Europeană va putea permite laboratoarelor să îl comercializeze în toate statele Uniunii Europene.
Trei companii lucrează la un vaccin anti COVID-19: Moderna, Pfizer şi AstraZeneca.
Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.
Vineri, 20 noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech.
Vaccinul AstraZeneca şi Universitatea Oxford - eficiență medie 70%, este mai ieftin decât Pfizer/BioNTech şi Moderna
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficienţă în medie de 70%, potrivit unui comunicat publicat luni. Este vorba despre rezultate intermediare ale studiilor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi Brazilia, precizează AstraZeneca.
În prezent, acest vaccin este mai puţin eficient decât cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna, care au o eficacitate ce depăşeşte 90%, după cum au anunţat aceste companii, însă foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât în cazul celorlalte două, ceea ce îl face mai ieftin şi mai uşor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.
AstraZeneca a declarat în comunicat că vaccinul său este "extrem de eficient" în prevenirea COVID-19, menţionând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat.
Vaccinul Moderna - eficiență 94,5%
Vaccinul elaborat de Moderna este al doilea produs de o societate farmaceutică din SUA cu un rezultat încurajator, după cel al Pfizer și BioNTech. Americanii de la compania Moderna au anunţat că vaccinul experimental împotriva Covid-19 pe care îl dezvoltă are o eficientă de 94,5%, potrivit rezultatelor testelor clinice din faza a treia.
Vaccinul Pfizer/BioNTech - eficiență 95%
Analiza finală a studiului clinic de fază III a reliefat că vaccinul a avut o eficiență de 95% în prevenirea infecțiilor chiar și la adulții în vârstă și nu a cauzat probleme serioase de siguranță, au anunțat cele două companii producătoare Pfizer și BioNTech.