Potrivit flux24.ro, piața românească valorează 1.5% din afacerile pe care Syngenta le face în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Totodată, Syngenta ocupă un loc fruntraș în topul companiilor încadrate în segmentul produselor pentru protecția plantelor, fiind în top 10, cât și în cel al semințelor pentru agricultură. Odată cu preluarea Syngenta, chinezii vor ajunge să aibă în România poziții de forță în segmentul produselor pentru protecția plantelor.
Chinezii dețin deja în România Smithfield, cel mai mare procesator local de carne de porc, și Nidera, unul dintre cei mai mari cinci comercianți de materii prime agricole.
ChemChina este cea mai mare companie de produse chimice din China. aceasta este deținută integral de stat, iar decizia de a achiziționa Syngenta a fost luată de guvernul de la Beijing. Oficialii chinezi sunt convinși că tranzacția ca asigura un salt în cercetarea plantelor modificate genetic, propulsând China ca un mare producător de semințe pe acest segment. stfel, în prezent, cercetarea asiaticilor este în urmă, reușind să obțină recolte abia la jumătatea celor din SUA, situație ce se menține dramatică mai ales din cauză că acum, 50% din piața semințelor din China este reprezentată de companii străine (Pioneer, KWS Corp și Limagrain).
Afaceristul care stă în spatele ChemChina se numește Ren Jianxin, 58 de ani, şi deja s-a făcut remarcat în Europa când, a trecut anul trecut printre trofee producătorul emblemă de anvelope al Italiei Pirelli. Achiziţia Pirelli i-a dat lui Ren acces la circuitul curselor de Formula 1. Printre achiziţiile din ultimul deceniu se numără producătorul israelian agrochimic Makhteshim Agan Industries, redenumit Adama, producătorul norvegian de silicon Elkem, producătorul australian de mase plastice Qenos şi fabricantul francez de aditivi Adisseo.