Concret, avioanele se află printre vaci, căruțe și mașini, dar nimeni nu pare interesat de această situație. Și mai grav este că autorităților pot doar să dea amenzi în valoarea de, cel mult, 700 de lei pe săptămână.
Mălin Mușătescu, fostul guvernator al Deltei, a declarat pentru, Realitatea TV, că în Delta Dunării au zburat avioane ușoare de 20 de ani.
”Majoritatea au primit autorizație de survol pe trasee foarte clare. Anul acesta ce s-a întâmplat la Sfântul Gheorghe este o provocare nouă. Trei, patru, cinci avioane staționează la Sfântul Gheorghe și fac curse locale recreative, deci curse care au ca destinație Insula Sacalin, care este o zonă strict protejată. Fac survol la înălțime mică, ceea ce înseamnă un impact devastator pentru coloniile de păsări. Avioanele decolează la intervale de timp de 15 min, deci este o activitate foarte intensă în luna august. Rezervația și-a făcut datoria pentru că i-a amendat. Dar pasul următor va fi o hârtie oficială din partea Rezervației către Autoritatea Aeronautică din România prin care se atrage atenție că anumite avioane încalcă legile rezervației și au activități economice neautorizate în Delta Dunării”, a precizat acesta.
Cătălin Țibuleac, actualul guvernator al Deltei Dunării, a spus, la Realitatea TV, că din păcate nu mereu lucrurile stau bine în Delta Dunării.
”În luna iunie am început să dăm amenzi, după am chemat la discuții acei operatori pentru că acești operatatori încalcă trei acte normative. Din păcate, legislația prevede doar amenzi de 700 de lei”, a spus acesta.