"Un sistem cu o logistică precară, cu o structură de învăţământ a anului şcolar absurdă, ineficientă pentru elevi, cu o programă şcolară încărcată de inutilităţi, cu informaţie multă, cu timp redus de a exersa ceea ce ţi se predă, cu o obsesie pentru notarea elevului, cu abuzul de teste - reper greşit pentru evaluarea elevilor, de altfel singura preocupare constantă a învăţământului, în detrimentul preocupării pentru procesul de asimilare a informaţiilor de către elev.
Când aud că nu ştiu care lege a făcut reforma, cutare blochează refoma, sincer, dar foarte sincer, îmi dau seama că ne place să fim prostiţi.
Dacă ar fi existat într-adevăr un început solid de reformă, atunci am fi început extrem de serios cu primul pas: resursa umană, profesorul, învăţătorul, educatorul, pedagogul. S-a tot invocat pentru ultima lege a educaţiei modelul finlandez.
Adică, de fapt, s-a luat din acel model ceea ce a fost mai ieftin de aplicat.
Acolo, cei care au pornit reforma educaţională, acum 30 de ani, au început cu baza: calitatea profesorului. Aşa cum explică un oficial al ţării respective, calitatea profesorului e cea care atrage după sine calitatea actului de învăţământ", a scris Adriana Săftoiu pe adevarul.ro.