„Sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite au sprijinit România să atingă obiective care în trecut erau de neînchipuit! Atitudinea „se poate” a Președintelui Trump este contagioasă și funcționează! România a ajuns departe și a depășit multe provocări! În ultimul an, a devenit lider la nivel european în numeroase domenii. (...)
România deja este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Europa. Rezervele sale de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția anul viitor și va crește ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare! Totul se datorează noii atitudini „se poate” a României, promovate de Guvernul Orban în ultimul an. (...)
În data de 9 octombrie, pentru a nu fi mai prejos, prietenul meu, Ministrul Economiei Virgil Popescu a inițiat un Acord Interguvernamental care prevede că Statele Unite și România vor coopera în vederea recondiționării unui reactor și a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În plus față de contribuțiile din partea S.U.A, Canadei și Franței, o sumă semnificativă din conținutul acestui proiect va fi din partea României. Acest pas va reprezenta o stimulare economică uriașă pentru România! (...)
Anul trecut, în luna noiembrie, experții de la Departamentul pentru Energie au organizat o sesiune de instruire care s-a bucurat de un real succes, adresată profesioniștilor din domeniul energiei, pe tema securității unităților critice din punct de vedere cibernetic, din sectorul energetic”, a declarat, marți, ambasadorul Adrian Zuckerman, la Conferința Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”.
Potrivit specialiștilor, rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la 200 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar duce practic la dublarea producției de gaze a țării în următorii ani, adică 20 de miliarde de metri cubi pe an.
Primele extracții din perimetrul Midia din Marea Neagră urmează să aibă loc în primul trimestru al anului 2021 de americanii de la Black Sea Oil & Gas.
Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele.
OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții.
Companiile au solicitat modificarea Legii offshore. Actualul Guvern liberal condus de Ludovic Orban a anunțat că dorește modificarea legii offshore prin Parlament, însă după alegeri, când va fi schimbată actuala configurație politică.
OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Pentru a face comparație, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Potrivit legii offshore, promulgată în decembrie 2018, firmele care ar vrea să extragă din Marea Neagră gaze vor plăti, pe lângă redevenţe, şi un impozit pe veniturile suplimentare. Acesta este un impozit progresiv care se va stabili în funcţie de preţul la care firmele vând gazele extrase.