La data de 04.10.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatei Tănase Elena-Simona, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi distrugere din culpă.
La data de 30 septembrie 2017, în jurul orei 06:00, la o anexă a imobilului situat la sediul unei societăți comerciale din sectorul 3, care desfășura activităţi de oferire a serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi, a izbucnit un incendiu care s-a extins şi a cuprins întregul imobil în care se aflau cazaţi 20 de pacienţi, dintre care unul a decedat, întrucât nu a putut fi evacuat de către pompieri în timp util.
Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat faptul că inculpata, în calitate de administrator al societății comerciale în cauză, nu a respectat dispoziţiile legale privind:
- obţinerea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale, prevăzut de art. 8 din Legea 197/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
- parcurgerea celor două etape în vederea acreditării şi licenţierii furnizorilor de servicii sociale, prevăzute de către Anexa nr. 2 de la HG. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale şi de art. 18 alin. 1, art. 20 alin. 1 din HG. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale;
- obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 1 alin. 2 lit. a) şi art. 30 alin. 1 din Legea 307/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
La data de 04.10.2017, față de inculpata Tănase Elena-Simona s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul D.G.P.M.B.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.