Potrivit instituției, problemele au început din 2010 de când România nu a mai avut un avion prezidențial la dispoziție, după ce Regia Autonomă Compania Română de Aviație ROMAVIA a intrat în procedură de insolvență și nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale, se arată într-un răspuns remis G4Media.
Apoi TAROM a furnizat două aeronave, însă până în 2013, când a decis să le introducă în programul normal de zobr
”Până în anul 2013, în bugetul Ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară pentru menținerea în stare de operare a două aeronave din flota TAROM, în scopul executării zborurilor speciale. Ulterior anului 2013, cele două aeronave au fost reintroduse în programul normal de zboruri al TAROM, situație care a generat incertitudine privind posibilitatea realizării transporturilor aeriene aferente deplasărilor oficiale și cheltuieli suplimentare pentru executarea zborurilor speciale, în momentul în care instituțiile aflate în drept solicitau prestarea serviciilor aferente de la operatorul național”, se arată în răspuns.
Într-un alt răspuns, oferit unui post TV, administrație prezidențial a ținut să precizeze că nu poate transmite costurile deplasării, acestea fiind SECRETE.
"La vremea aceea Tarom a decis să nu mai ”păstreze” aeronave pentru zborurile demintarilor și au decis să le bage în uz normal, pentru zboruri de linie. Încă din 2015 a apărut discuție în CSAT despre cum vor fi realizate deplasările președintelui. Administrația Prezidențială a trimis un memorandum pentru a începe demersurile de achiziționare a unei aeronave, dar discuțiile nu au mai continuat. Costurile privind deplasarea sunt secrete", se precizează în răspunsul dat pentru Digi24.