Românii citesc eticheta produselor pe care le cumpără din două motive: unii - ca să vadă termenul de valabilitate, alții ca să știe ce ingrediente conțin.
Reporter: E-urile va intereseaza?
Cumpărător 1: Rareori ma uit la astea. În general, garanția...
Cumpărător 2: Vedem data expirării și, după aceea, ce conține, ingredientele...
De cele mai multe ori, denumirile ingredientelor mai mult creează confuzie, decât să-i lămurească pe cumpărători.
Cumpărător: De mai multe ori nu înțelegem nimic din ce scrie. Scrie foarte mic, trebuie să ai o lupă. Am o lupă în geantă și tot timpul mă uit acolo.
Toate produsele alimentare de pe piata sunt etichetate cel putin teoretic si cuprind informatii despre ingredientele pe care le contin, termen de valabilitate si informatii despre producator. Pentru a evita produsele considerate nocive, majoritatea consumatorilor verifica insa si lista de E-uri pe care acestea le contin.
Vestea bună este că nu toți aditivii sunt periculoși. Anumite E-uri doar prelungesc perioada de valabilitate a produselor, fără să dăuneze sănătății.
"Se introduc din punct de vedere tehnologic acești aditivi alimentari pentru a ajuta la omogenitatea produselor, pentru a mări termenul de conservabilitate, pentru omogenizare. Sunt multe criterii care stau la baza acestor adausuri de aditivi alimentari. De regulă, ei sunt într-o formă și o argumentare legală", spune Marius Ciobanu, profesor USAMV Iași.
Consumul îndelungat de aditivi sintetici are un efect negativ asupra organelor și a sistemului imunitar. Statisticile arată că, în România, peste 55% din populația majoră are probleme cu greutatea. De aceea, specialiștii recomandă citirea cu atenție a etichetelor de pe produse.