Declaraţii şocante ale Adinei Florea, nominalizate de ministrul Justiţiei la şefia DNA. În timpul interviului susţinut în faţa procurorilor CSM aceasta a spus că obiectivul DNA nu e constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu.
"Cred că obiectivul de activitate al DNA nu e constatarea şi cercetarea infractiunilor de abuz în serviciu, ci acelea de a pune pe masa judecătorilor infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu", a declarat Adina Florea în faţa membrilor CSM.
Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, a avut şi alte declaraţii controversate: a spus că nu a fost niciodată un procuror independent.
Ea a răspuns, astfel, la o întrebare formulată de ministrul Tudorel Toader, care a vrut să știe ce relație va avea Florea cu procurorul general al României Augustin Lazăr, dacă va câștiga șefia DNA-ului.
Ulterior, Florea a revenit asupra acestui răspuns și a spus că a fost o "exprimare nefericită".
Întrebată dacă s-a disociat de cei 4 000 de magistraţi care au semnat scrisoarea împotriva modificarilor legilor justiţiei, Adina Florea a dat un răspuns bizar: "Am spus ca nu am semnat pentru ca a fost petiție electronica!"
Favorita pentru şefia DNA consideră că protocoalele încheiate între SRI şi alte instituţii "adaugă la lege", aspect pe placul liderilor din alianţa de guvernare.
"În toată activitatea desfăşurată nu am lucrat cu aceste protocoale. De fapt, nu le-am cunoscut, şi am declarat în mod constant acest lucru, decât în momentul în care ele au devenit publice. După părerea mea, aceste protocoale adaugă la lege. (...) După părerea mea, aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decât acela procesual, în baza căruia să se poată lucra în acele echipe mixte operative, care sunt prevăzute de protocoale şi care, din punctul meu de vedere, exced cadrului procesual legal", a afirmat Adina Florea, care a răspuns unei întrebări venite din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Totodată, Florea a subliniat că, în cazul în care va deveni procuror şef al DNA, va pune la dispoziţia unei eventuale comisii de anchetă toate documentele necesare aflării adevărului judiciar.
Adina Florea a susţinut luni interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.
La audiere au participat atât procurorul general Augustin Lazăr, cât şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Iniţial, interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se desfăşoare pe 27 septembrie. Audierea a fost amânată până când Inspecţia Judiciară urma să se pronunţe pe sesizarea procurorului general cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcţia de procuror şef al DNA.
Amânarea interviului Adinei Florea s-a produs după ce aceasta s-a contrat puternic, în şedinţa din 27 septembrie, cu procurorul general, Augustin Lazăr. Atunci, ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a împotrivit amânării, motivând că nu există niciun temei juridic.
Ministrul a precizat că nu există niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea, lăsând să se înţeleagă că are suspiciuni asupra felului în care a fost făcută sesizarea către Inspecţia Judiciară.
În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea, consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.
"În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (...) jucând un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept", susţine Adina Florea în proiectul managerial.
În proiect sunt prezentate şi principalele disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate în activitatea DNA, printre care plasarea activităţii în afara legii "prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice", şi diminuarea încrederii publice în instituţie "prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror şef".
Ea şi-a stabilit ca obiectiv prioritar efectuarea unei evaluări a activităţii desfăşurate în cadrul structurii centrale a DNA şi a celor teritoriale, care să măsoare eficienţa şi calitatea prin raportare la resursele folosite şi rezultatele obţinute.
Un alt obiectiv îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală, pentru asigurarea combaterii eficiente a corupţiei.
"Corupţia vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a ţării, buna guvernanţă, decizia în folosul cetăţenilor şi comunităţilor, precum şi încrederea în actul de justiţie şi în instituţiile statului. În plan extern, persistenţa corupţiei are un impact negativ asupra credibilităţii imaginii României. Măsurile de combatere a corupţiei luate de DNA nu au avut suficientă sustenabilitate şi predictibilitate prin raportare, în special, la eşecurile din faţa instanţelor judecătoreşti din ultima vreme, dar şi la recuperarea redusă a prejudiciilor", se mai arată în proiect.
De asemenea, în termen de şase luni ar urma să fie efectuată o evaluare a situaţiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obţinut mandate de supraveghere tehnică în ultimii ani, fără ca dosarele penale să se finalizeze cu trimitere în judecată.
Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.