Cărțile de muncă nu se mai întocmesc și completează începând din 1 ianuarie 2011, data de la care evidența muncii se realizează doar electronic, prin intermediul registrului general de evidența a salariaților (ReviSal), reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 500/2011. Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligația de a înființă și transmite la inspectoratul teritorial de muncă un registru general de evidența a salariaților și de a-l prezența inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Dispariția carnetelor de muncă a făcut că dovada vechimii în muncă să se poată face numai cu ajutorul unor adeverințe care să precizeze perioadele lucrate de salariații angajați cu contract de muncă, scrie avocatnet.ro.
Cum obții o adeverință de vechime?
Potrivit HG. 500/2011, pentru a intră în posesia adeverinței de vechime, salariații sau foștii salariați trebuie să îl solicite în scris de la angajator. Acesta este obligat să elibereze documentul, după cum prevede art. 5 din actul normative menționat anterior:
"La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durată activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.”
Această obligație a angajatorului este prevăzută și de Codul muncii, la art. 34: "La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate".
Adeverința se eliberează în original sau în copie certificata, în maxim 15 zile de când a fost solicitată.
Adeverința de vechime în muncă nu are un format standardizat, impus de legislație, astfel că fiecare angajator poate alege formă în care se prezintă documentul.