"Deocamdată, solicităm Ordonanţa 64 în forma finală aprobată de lege, pentru a putea avea cifre mai exacte. Considerăm că nu va fi un impact superior, din punct de vedere al preţului, dar, pentru mai multă precizie, pentru a stabili preţurile cât mai aproape de realitate, de cheltuielile pe care le fac furnizorii cu achiziţia de gaze pentru perioada de iarnă, credem că este necesar să avem la îndemână şi această formă finală a legii", a precizat Niculae Havrileț pentru Radio România Actualități
Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislaţie.
Havrileţ a mai arătat că a primit asigurări că ordonanţa va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preţ final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie şi care să ia în calcul şi modificările aduse de ordonanţă.
În urmă cu o săptămână, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea. Havrileţ nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanţei 64 vor influenţa preţul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă preţul final.
"Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de preţurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenţi să nu afectăm imparţialitatea", a arătat Havrileţ.