Situaţia s-a schimbat când un director de la Frito Lay, pe nume Arch West, a găsit o modalitate de a importa aroma unui taco pe o bucată prăjită de mălai. De atât a fost nevoie: aroma chimică potrivită. Povestea este spusă şi analizată de autorul Mark Schatzker în cartea sa The Dorito Effect, care investighează explozia tehnologiei gustului şi relaţia acesteia cu hrana naturală – care, în mod automat, devine mai puţin delicioasă în comparaţie cu hrana procesată, scrie totb.ro.
Mâncăm chips-uri cu aromă de smântână şi ceapă în loc de morcovi cruzi, pentru că ni se pare că au gust bun. V-aţi întrebat vreodată de ce? „Aromele sintetice din mâncare au devenit tot mai dezirabile, în vreme ce mâncarea naturală pierde teren la capitolul gust”, explică Schatzker. Noi, oamenii, ne-am programat singuri, accidental, să ne placă mai puţin hrana naturală, deoarece credem că toată hrana ar trebui să aibă gustul aromelor sintetice.
„Evoluţia nu ne-am programat să ne îngrăşăm, pur şi simplu ne-am păcălit singuri cu dorinţa, cu tânjirea după mâncărurile greşite”, mai spune autorul cărţii. Sănătatea sistemului cardiovascular a fost pusă în pericol (la fel ca talia şi greutatea) de gusturile artificiale, obţinute prin procedee chimice, care nu mai au nicio legătură cu realitatea.