În acel moment, tehnologia nu era suficient de avansată şi rachetele nu se puteau întorcea în siguranţă la sol. Din acest motiv, era evident cu Laika va muri în timpul zborului. Cazul ei a atras imediat atenţia presei străine şi revoltă din partea cititorilor.
Ambasada sovietică de la Londra a venit cu precizări, în apărarea deciziei: „Ruşii iubesc câinii. Facem asta nu din cruzime, ci pentru binele omenirii”, a declarat atunci un oficial rus.
Acum, rapoartele oficiale demonstrează că din păcate moartea căţeluşei a fost departe de demnitatea pe care au încercat sovieticii s-o promoveze.
În primele documente, oamenii de ştiinţă au spus că Laika ar fi murit după o săptămână petrecută pe orbită, iar moartea ei nu a fost deloc dureroasă, survenind din cauza lipsei de oxigen.
Cu toate acestea, în anul 2002, un oficial de la Institutul pentru Probleme Biologice din Moscova a dat presei raportul corect, care spune adevărul despre crunta soartă a căţeluşei: Laika a murit după doar câteva ore de la lansarea rachetei, din cauza căldurii şi a fricii.
Racheta Sputnik 2 a mai zburat timp de 5 luni pe orbita tereastră, apoi a reintrat în atmosferă, în aprilie 1958 şi a fost distrusă, aşa cum fusese planificat.