Întrebat dacă există vreo șansă să intrăm în Schengen până la finalul anului, ministrul a răspuns: „Dacă îmi permiteți, cred că e important să clarificăm exact ce anume se discută în JAI și ce nu se discută, respectiv ce s-a discutat ieri și nu s-a discutat. Ieri s-a discutat un raport de evaluare numit barometrul JAI cu privire la stadiul îndeplinirii criteriilor JAI în ansamblul țărilor membre ale spațiul Schengen”.
„Pe de altă parte, s-a discutat și cu privire la modul de îndeplinire a criteriilor de către Bulgaria și România, criteriilor JAI, și în acest context, într-adevăr, toate țările care au luat cuvântul – și au luat cuvântul aproape toate statele membre, inclusiv președinția spaniolă și Comisia – au remarcat faptul că România îndeplinește toate criteriile Schengen, la fel și Bulgaria, și că ar fi normal ca acest lucru să se concretizeze într-o decizie”, a precizat Cătălin Predoiu.
„De asemenea, și statele care în trecut au avut rezerve au remarcat faptul că, într-adevăr, România performează, dar că mai trebuie făcute lucruri în interiorul JAI cu privire la îmbunătățirea modului în care se aplică aceste criterii de către toate statele membre, Europa fiind sub o presiune migraționistă pe care o cunoaște toată lumea”, a adăugat el.
„Cred că este important să clarificăm de ce nu s-a pus și nu se putea pune problema unui vot ieri în Consiliul JAI. Nu s-a pus problema, în primul rând, pentru că formal nu era pe ordinea de zi, iar pe ordinea de zi nu a fost chestiunea votului întrucât Olanda trebuie să discute în parlament această chestiune, ca și alte treburi de politică externă. Noul guvern olandez, conform regulilor constituționale, vine în parlament și își ia un mandat pe chestiuni majore de politică externă sau politică europeană”, a mai spus ministrul Predoiu.