DNA cerceta împrejurările în care Dragnea a efectuat vizita din SUA în 2017, când a ajuns să se pozeze dând mâna cu președintele SUA de atunci, Donald Trump. În mai 2021, când cauza legată de vizita în SUA a fost finalizată și trimisă la Tribunalul București, dosarul privind relația cu oligarhul rus a fost clasat de către DNA. Procurorii nu au argumentat, în rechizitoriu, soluția de netrimitere în judecată în cazul Kantor-Dragnea, potrivit Libertatea.
Judecătorul a arătat că, pe 19 februarie 2018, cei de la DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că “începând cu anul 2015, Liviu Nicolae Dragnea a întreprins activităţi pentru care s-a folosit de prerogativele ce decurg din calitatea de demnitar al statului român şi de influenţă şi autoritatea ce decurg din calitatea de preşedinte al PSD pe lângă mai multe persoane, inclusiv membri ai Guvernului şi ai Parlamentului României, în favoarea unui grup de interese format în jurul cetăţeanului rus Viaceslav Moshe Kantor”.
Kantor se află, în prezent, pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina. El deţine o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari, potrivit forbes.com, şi e acţionarul principal al Acron Group – unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din Rusia.
“Are legături strânse cu Vladimir Putin. Aceste legături cu preşedintele rus l-au ajutat să îşi menţină averea considerabilă. Şi-a declarat deschis, în numeroase ocazii, sprijinul pentru preşedintele Putin şi prietenia cu acesta şi se bucură de relaţii bune cu Kremlinul”, a transmis, Consiliul Uniunii Europene, în aprilie 2022, în documentul prin care Kantor a fost pus pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi de UE.