În ultimii șase ani, la nivelul Ministerului Apărării Naționale au fost raportate nouă cazuri de agresiune sexuală.
Agresorii erau chiar colegi ai persoanelor agresate. În 2020, un angajat ar fi fost abuzat sexual de un coleg. Militarul acuzat de hărțuire sexuală a fost declarat ”inapt din punct de vedere psihiatric”. El a fost trecut în rezervă la cinci luni după ce victima a făcut plângerea.
Din cele nouă cazuri înregistrate la MApN de hărțurire sexuală, cinci dintre ele au fost discutate doar în comisiile din care făceau parte superiorii, în timp ce patru au ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul Militar, însă niciunul dintre aceste cazuri nu a fost finalizat cu trimiterea în judecată.
În două dintre cazuri, agresorii au fost sancționați disciplinar cu ”avertizare în scris”. Ministerul a răspuns că în niciun caz victimele nu au făcut sesizări.
”Cele două petente au fost informate de conducerea unităților militare că au posibilitatea de a se adresa Parchetelor Militare, dar, până în acest moment, instituția nu a fost înștiințată că acest lucru s-ar fi întâmplat”, se arată în răspunsul ministerului, potrivit Libertatea.
În România, tot mai mulți angajați au depus plângeri după ce s-au simțit hărțuiți sexual la locul de muncă.