Acuzațiile au fost făcute duminică, în timpul emisiunii CCTV dedicată drepturilor consumatorilor. Anul acesta compania Tata Motors, care produce vehiculele Jaguar Land Rover, a fost acuzată că a vândut cutii de viteză defecte, iar grupul Volkswagen a fost acuzat de neglijență pentru că nu ar fi reușit să rezolve probleme vehiculelor chiar și după ce consumatorii au depus plângeri.
De asemenea, Mercedes-Benz (divizia de lux a Daimler) și Nissan au fost ținta CCTV, pentru că ar fi cerut taxe exorbitante pentru repararea mașinilor și au cerut bani clienților pentru activități care nu ar fi fost necesare. CCTV a prezentat note de plată ridicate de la service-uri auto, ai căror angajați nu păreau interesați să-i ajute pe clienți.
În ciuda creșterii recente a puterii de cumpărare, consumatorii chinezi se confruntă cu produse contrafăcute sau defecte — de la mâncare la medicamente, electronice, etc. Oamenii de afaceri ignoră deseori plângerile consumatorilor.
Programul CCTV, difuzat anual în 15 martie cu ocazie Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, este destinat să-i sprijine pe consumatori. În ultimii ani, CCTV a criticat și alte companii: Nikon, McDonald's,Procter & Gamble, Carrefour, Danone. Unii critici susțin că programul are o tentă protecționistă și este destinat creșterii vânzării companiilor chinezești.
China este cea mai mare piață auto din lume și producătorii auto străini sunt îngrijorați de criticile televiziunii de stat, care ar putea afecta vânzările și încrederea consumatorilor.
Vânzările auto în China au scăzut în februarie cu 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece încetinirea expansiunii economiei continuă să afecteze cererea. Asociația Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunțat săptămâna trecută că livrările de autoturisme, SUV-uri și vehicule cu utilizare multiplă au totalizat luna trecută 1,59 milioane de unități. Vânzările de SUV-uri au urcat cu 94%, la 187.000 unități.
General Motors a anunțat că a vândut împreună cu societățile sale mixte din China 261.072 de vehicule pe piața chineză în februarie, un avans de 1,3% comparativ cu perioada similară din 2013. Livrările brandului Ford au urcat luna trecută cu 9%, la 79,384 vehicule. Nissan, cel mai popular brand nipon din China, a anunțat un declin al vânzărilor de 2,4% în februarie, la 70,200 vehicule.
În ianuarie, CAAM a estimat că livrările de autoturisme, SUV-uri și vehicule cu utilizare multiplă vor crește anul acesta cu 7%, la 25,1 milioane de unități. Anul trecut avansul a fost de 6,9%, la 23,5 milioane de unități.
Ford Motor, General Motors și Volkswagen AG au raportat livrări record pe piața din China în 2014, în timp ce producătorii auto niponi nu au reușit să-și îndeplinească obiectivele.