Din grupul infracțional, care acționa în Cluj, mai făceau parte șase persoane.
Acuzațiile din dosar sunt uluitoare: constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.
Potrivit procurorilor, cel care identifica oamenii de afaceri care urmau să fie supravegheați era chiar fostul angajat al M.A.I. Acesta îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele lor dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având şi funcţia de microfon prin care se puteau asculta şi înregistra discuţiile purtate.
În perioada decembrie 2019 - august 2020, mai mulți oameni de afaceri au fost supravegheați prin aceste mijloace tehnice neautorizate. Membrii grupării infracționale au interceptat şi înregistrat convorbiri purtate în mediul ambiental şi, sub diferite pretexte, le-au cerut ulterior sume importante de bani.
Într-o primă etapă, inculpații ar fi identificat persoane care aveau antecedente sau puteau fi bănuite de implicare în activităţi infracţionale din sfera traficului de droguri.
”Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării au fost generate în două modalităţi: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informaţii conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obţinut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp, deşi obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri”, se arată în comunicatul DIICOT.
Liderul grupării, având experiența acumulată în timp ce a lucrat în cadrul structurilor operative ale M.A.I., i-a instruit periodic pe ceilalţi suspecți să ia măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze, mai arată procurorii. Mai mult, fostul angajat al Miniterului de Interne eset acuzat și că a finanţat activităţile infracţionale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrare şi dispozitivele de localizare GPS.
”Pe 15 august 2020, doi dintre inculpaţi au fost prinşi în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro şi pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată”, mai transmite sursa citată.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti.