„Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astăzi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sărbătoritul zilei de 10 februarie, căruia îi urăm „La mulți ani”!
Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional, a reușit să fie de-a lungul vieții puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul și vocea a sute de personaje de film, teatru, radio și televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde și-a început activitatea în urmă cu 65 de ani și al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme.
La mulți ani, Victor Rebengiuc!”, a transmis Ministerul Culturii, în mesajul postat pe pagina de
Facebook a instituției.
De la debutul său în teatru, care a avut loc pe scena Teatrului Național Craiova (1956), și până astăzi, nu există rol interpretat de Victor Rebengiuc care să nu-i poarte amprenta, iar publicul să nu aprecieze și aplaude imensul său talent. În cinematografie, și-a făcut debutul cu producţia „Mândrie” (1956), regizată de Marius Teodorescu. După rolul magistral din „Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevărat o figură majoră a cinematografiei românești și datorită modului în care a dat viață personajului din „Moromeții” lui Stere Gulea. A jucat în filmele lui Dan Pița („Tănase Scatiu”, „Dreptate în lanțuri”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanța”, „Prea târziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki și Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horațiu Mălăiele („Nunta mută”), iar pe scenă, în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gábor, Alexandru Dabija și alții.
A primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler, în 2017. UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, așa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) și pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelență.
Între anii 1991 și 1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, în 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.
Cunoscut și ca activist al societății civile, a participat la Revoluția Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societății românești, potrivit prezentării Ministerului Culturii.
Este căsătorit cu actrița Mariana Mihuț, cea care îi este parteneră de viață din anul 1965.