Sindicatul actorilor americani a ajuns la acest moment în urma unor neînţelegeri în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile contractului lor de lucru cu Alianţa Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), care reuneşte grupuri importante din industria filmului, precum Disney, NBCUniversal, Paramount, Warner Bros Discovery, Sony şi platforme digitale precum Netflix, Amazon sau Apple.
Poziţiile celor două părţi sunt mult prea divergente şi negocierile au eşuat, lăsând sindicatul cu puţine opţiuni, decât aceea de a recurge la grevă. Astfel, producţia din Hollywood va fi complet paralizată, ceea ce poate duce la pierderi economice de miliarde de dolari.
La baza neînţelegerilor se află propunerile sindicatului, care includeau scăderea numărului de ore de lucru, un salariu mai mare, beneficii mai bune şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă generale, însă propunerile lor au fost respinse de Alianţa Producătorilor de Film şi Televiziune.
"Consiliul naţional al SAG-AFTRA a votat în unanimitate pentru un ordin de grevă împotriva studiourilor şi radiodifuzorilor", a anunţat Duncan Crabtree-Ireland, directorul executiv naţional al acestui sindicat care reprezintă 160.000 de actori şi alţi profesionişti de pe marele şi micul ecran, citat de Agerpres.
Citește și: Alain Delon, maltratat de femeia care-l îngrijește. Copiii legendarului actor sunt disperați
Greva actorilor nu este dezbătută de acum, ci este o problemă îndelungată. Pentru unele persoane, greva poate dura câteva săptămâni sau poate dura chiar luni. Prin alegerea de a recurge la grevă, sindicatul speră să îşi forţeze partenerii de negocieri să accepte cerinţele lor. Însă, după cum arată istoria grevelor din industria filmului, nu există garantii în acest sens.
Desigur, greva poate avea consecinţe grave pentru aceşti actori, care pierd venituri consistente, în timp ce studiourile şi producătorii vor pierde şi ei bani, dar poate fi, de asemenea, un moment propice pentru a identifica problemele reale din această industrie şi pentru a aduce soluţii pe termen lung, dacă se va ajunge la un compromis acceptabil.
În cazul în care greva va continua, alte componente din industria filmului, cum ar fi producătorii, regizorii, operatorii de cameră şi designerii costumelor, ar putea fi, de asemenea, afectaţi. S-ar putea ajunge la o paralizare generală a producţiei artistice, care ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei americane.
În general, grevele din istoria Hollywood-ului nu au fost niciodată uşoare sau scurte, fie că a fost vorba de greva scenaristilor din 2007-2008 sau de celelalte greve din trecut.
Citește și: Incredibil cum arăta Piedone în tinerețe. Aproape nimeni nu l-ar recunoaște - GALERIE FOTO