Indiferent de motive, mulți dintre noi ajungem să avem prize dispersate prin casă, la care conectăm diverse electrocasnice și televizoare. Atunci când vine momentul să alimentăm un aparat, ne concentrăm, de obicei, doar pe lungimea cablurilor și pe dacă acestea ajung sau nu la priză. Totuși, este important să luăm în considerare și potențialele pericole, deoarece neglijența poate duce la situații neplăcute.
Există electrocasnice care nu ar trebui niciodată conectate la aceeași priză, deoarece acestea pot consuma un curent mai mare decât poate suporta priza respectivă, ceea ce poate provoca un scurtcircuit.
De obicei, obiecte precum cuptoarele cu microunde, fierul de călcat, aspiratorul, frigiderul, aerul condiționat, aparatele de cafea, sau chiar și calorifele electrice, se numără printre aparatele care nu ar trebui puse împreună într-un ștecher.
Dacă vom conecta două, sau mai multe astfel de electrocasnice în același ștecher, există și riscul ca din cauza volumului ridicat de curent necesar pentru a le alimenta, firele să se încălzească din ce în ce mai mult, lucru ce poate rezulta și într-un incendiu.
Care este casa visurilor tale? Testul care descifrează cele mai ascunse trăsături de personalitate
Incendiile legate de supraîncărcarea aparatelor și prizele deteriorate și defecte sunt cauze frecvente de incendiu într-o locuință, așa că specialiștii vin cu o serie de sfaturi:
Nu supraîncărcați prizele - conectarea prea multor aparate electrice la o singură priză poate duce la supraîncălzire.
Fiți vigilenți, verificați regulat pentru semne de cablare periculoasă sau slăbită, cum ar fi prize și prize fierbinți. Un semn clar că ceva nu este în regulă este să ai siguranțe care ard des sau întrerupătoare care se declanșează continuu fără un motiv aparent.
Aparatele cu putere mare, cum ar fi mașinile de spălat și uscătoarele, ar trebui să aibă în mod ideal o singură priză, din cauza consumului mare de energie.
Prelungitoarele și adaptoarele de priză sunt de mare ajutor. Cu toate acestea, au o limită a numărului de amperi pe care îi pot lua, așa că nu le supraîncărcați, deoarece acest lucru crește riscul de incendiu.
Verificați întotdeauna curentul nominal al unui prelungitor înainte de utilizare și de a conecta aparatele. Majoritatea cablurilor prelungitoare astăzi sunt evaluate la 13 A, dar verificați înainte de a cumpăra, deoarece unele sunt evaluate la doar 10 A sau chiar mai puțin în unele cazuri - nu cumpărați niciodată un cablu prelungitor decât dacă ratingul este marcat clar de producător. Având în vedere acest lucru – nu supraîncărcați niciodată un prelungitor utilizând un număr de aparate care, împreună, depășesc curentul nominal maxim stabilit pentru respectivul prelungitor. Procedând astfel, ștecherul și priza de perete se pot supraîncălzi și ar putea declanșa un incendiu.