Șofranul se găsește în stigmatele galbene uscateale florii Crocus sativus, fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi usucate. Munca și îngrijirea pe care o necesită, fac din șofran cel mai scump condiment din lume, de exemplu aproape 225.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 456g de șofran.
Şofranul are un preţ cuprins ăntre 2.000 si 10.000 lire pe 500g.
Șofranul are un miros persistent de fân cu o aromă subtilă de pământ. Este nevoie de doar câteva fire de șofran ca să modifici totul, de la risotto și budinci de lapte , de la curry la tocane de pește.
Proprietăţile miraculoase ale șofranului:
1. Prevenirea bolilor: șofranul conține compușii crocin și crocetin care promovează învățarea, memoria și cele două substanțe sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii. Acesta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare.
2. Antidepresiv: șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.
3. Proprietăți digestive: șofranul îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând aciditatea și colicele gastro-intestinale. Șofranul este considerat un purificator al sângelui și anticonvulsiv.
4. Menține sănătatea inimii: potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale și ține la distanță bolile de inimă.Antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, ajută la oxigenare și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza.
5. Luptă împotriva anemiei: prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii.
6. Combate căderea părului: șofranul, amestecat cu lemnul dulce și laptele și aplict pe porțiunile fără păr combate alopecia și stimulează creșterea părului.
7. Luptă împotriva artritei: șofranul are proprietăți anti-inflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala și inflamația musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând țesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens, scrie cunoastelumea.ro.
8. Insomnia: șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.
9. Imbunătățește vederea: șofranul conține carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta; este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor.
10. Anticancerigen: crocinul și șafranal din șofran inhibă creșterea tumorii cancerigene din organism prin proprietățile lor anticancerigene și anti-mutagene. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți chimio preventive acționând împotriva cancerului de colon, ficat și cancer ovarian.