Clitoria Ternatea, după cum sugerează numele, atrage fluturii. Frunzele şi seminţele sunt utilizate că furaje şi păstăile sunt uneori consumate de oameni, în special în Filipine. Rădăcinile plantei sunt utilizate în medicină indiana Ayurveda pentru tratamentul unei game largi de boli şi afecţiuni. Acestea sunt considerate utile că laxativ şi diuretic, tonic cerebral, în tratamentul bolilor de ochi, tuşe convulsivă, tuberculoză, dureri de cap, boli de bilă şi ulcere, că antidepresiv şi anticonvulsivant şi în tratamentul stresului.
Clitoria Ternatea poate fi folosită nu numai că plantă ornamentală, dar şi că specie pentru refacerea vegetaţiei. Rădăcinile fixează azotul şi, astfel, se îmbunătăţeşte calitatea solului.
Se spune că această plantă uimitoare cu o istorie bogată de utilizare în medicină tradiţională asiatică este un adevărat dar al naturii deoarece aproape toate părţile sale au efecte benefice; seminţele că purgativ, florile că afrodiziac şi pentru tratarea tulburărilor sexuale la femei, iar plantă uscată este un bun agent anti-anxietate, antidepresiv şi anticonvulsiv.
În sud-estul Asiei, florile sunt folosite sub formă de colorant alimentar pentru orez, ceai, suc de fructe sau cocktail-uri şi, de asemenea, în Thailanda plantă este folosită pentru a prepară un sirop numit Nam Dok Anchan.
sursa: casoteca.ro